Egyesületünkről

DOROGI BÁNYÁSZOK HORGÁSZ EGYESÜLETE

Az egyesület 1953 őszén alakult a Sátorkő-i tó akkori területén mintegy két hektáron a meg növekedett horgász igények kielégítésére. A tó helyileg Esztergom-Kertváros északkeleti részén helyezkedik el.

Az egyesület bejegyzése 1955-ben történt meg és a szervezeti élet 48 fő részvételével januárjában beindult. A HE. első elnöke Bottyán István volt, őt Amtmann Árpád követte ,Baranyai Lőrinc,és jelenleg Sztahovits Péter tölti be az elnöki tisztséget. Az egyesület első titkára Dobai Károly volt. Később Dobai Károlyt Stecina József váltotta fel a titkári funkcióban, majd Selmeci László, Marton Iván, Bartli József, Szabó lajos,míg napjainkban Borbély Gábor tölti be a titkári teendőket. Az egyesületet alapító első elnökség 1953 ben a következő személyekből állt: Bottyán István elnök Kovács János alelnök Dobai Károly titkár Gyarmati István horgászmester Schett László pénztáros Koppányi Rezső ellenőr

A bányászati tömedékelésre használt homok mennyiségének növekedése során a tó egyre nagyobbodott. Az öreg tó elmocsarasodott részét feladva a homok kitermelés során keletkezett közel 5 hektárnyi területre tevődött át az egyesület tevékenysége 1954-ben.

Ettől kezdve  rohamosan nőt a tó nagysága. A homok kitermelés befejezésekor 1986-ban érte el végleges nagyságát a 32,7 hektár területet. A tó vízmélysége átlagosan tíz méter körül van. 

Átlagos hossza 890 méter szélessége 350 méter.

.Az egyesület létszáma dinamikusan nőt a tó területének növekedésével az alapító 48 fős taggal szemben 1960-ban már 200 fős tagsággal működött az egyesület.

2017-ben a létszám meghaladta az 1000 főt, ezzel Dorog város legnagyobb létszámú civil szervezetévé nőtte ki magát.

A Sátorkő-i tó-népszerű nevén Palatinuszi tó- a megye legtisztább vizű horgász tava.

Főbb halai a ponty, amur, kárász, süllő, harcsa és keszegfélék. Az éves haltelepítés 60 mázsa körüli ponty és 70 mázsa egyéb hal.

 A horgász tagokon kívül igen nagy segítséget nyújt a Benedek Endre Barlangkutató és Környezet védő egyesület, akik rendszeresen ellenőrzik a tó vízminőségét és környezet védelmi akciókkal aktivistákat, iskolásokat bevonva takarítják a tópartot és a búvárok segítségével a vízbe dobott szemetet, évente kiszedik és elszállítják.